Nyheter

STIFTELSEN SKAPA

Som en av SKAPAs huvudmän uppmuntrar vi dig som är uppfinnare och entreprenör att söka årets SKAPA priser. Läs mer här.

UTBILDNING

Ingvar Svanborg bjuder in till två utbildningstillfällen i uppfinnandets ädla konst. Anmäl dig senast den 18 juni.

Läs mer information om utbildningen här

IDEA VENTURE CUP

Nu är det hög tid att anmäla sig till Idea Venture Cup.

Mer information hittar du här

.

Mötet med Elinora Inga Sigurdardottir

Elinora Inga Sigurdardottir

Under en solig dag i Stockholm fick jag tillfälle att intervjua uppfinnaren, innovationsrådgivaren och entreprenören Elinora Inga Sigurdardottir. Elinora är en energisk samt en mycket duktig kvinna och hennes CV är långt. Hon är bl.a. President på EUWIIN (European Union Women Inventors & Innovators Network) samt grundare och ordförande för KVENN (Women Inventor’s Association på Island. Sedan 1997 har hon varit med i styrelsen för det isländska uppfinnarförbundet och var dessutom ordförande där mellan 1998–2007. Elinora har även en B. Sc. examen i geologi och är också sjuksköterska samt licensierad skollärare.

Elinora är gift med Julius Valsson som är M.D. (Medical Doctor) på Læknamiðstöð Austurbæjar i Reykjavik. De har fyra barn tillsammans.

Just nu var de på besök hos sin son som för närvarande bor i Stockholm där sonen utbildar sig till läkare. Under mitt samtal med henne så märker jag av energin och glädjen som hon sprider omkring sig. Vilken härlig kvinna!

Hon berättar att hennes företag heter Royal Natural Snack och att hon tillverkar naturligt godis för hundar. Produkterna är dessutom gjorda av torkat fiskskinn och anses vara bra för tänderna.

På Island äter man väldigt mycket torkad fisk som bedöms vara väldigt nyttigt, berättar hon vidare. Det hela började med att hon gav skinnet till grannens hund som bokstavligen älskade det torkade fiskskinnet. Hon började då att undersöka om det fanns några sådana nyttigheter som säljs till husdjur och det visade sig att det inte fanns det, på Island t.ex. kastade man fiskskinnen i komposten, de användes helt enkelt inte till något. Under 1980-talet började idén formas mer och mer. År 1998 slog Elinora till då hon köpte en fiskfabrik tillsammans med en man som hade kontakter inom fiskbranschen och produktionen startades upp. Hennes idé om torkat fiskskinn var revolutionerande och hon var först i världen med detta.

Hon har sett att det finns vissa skillnader mellan manliga och kvinnliga uppfinnare. Männen lånar mer pengar och satsar högt medan kvinnorna är mer försiktiga. Men, säger hon. – Ett positivt tecken, OCH som är på frammarsch, är att unga kvinnor tar för sig mycket mer! Härligt att höra!

Att ta fram en uppfinning är väldigt kostsamt, berättar hon vidare. För att förverkliga idén så finns mycket olika hinder. Varumärket, designen, tillverkningen, förpackningen kostar både tid och pengar. Många kontakter ska knytas. När produkten är klar så behöver man marknadsföra den och få ut den på marknaden. Ja, det är en hel del att tänka på, men inget som hindrar den riktiga uppfinnaren och entreprenören.

Hon tycker att ett nordiskt samarbete skulle vara till stor nytta för oss alla. Tillsammans blir vi starka och vi får då chans till att knyta ihop ännu mer kontakter.

Elinora är en mycket erfaren och klok kvinna som jag är mycket glad över att ha fått träffat. På Lidingö passade vi även på att besöka Jan-Erik Nowacki som är ordförande på Svenska Uppfinnareföreningen. Det var ett positivt möte som andades styrka, enighet och laganda! 

På bilden synsJan-Erik Nowacki och Elinora Inga Sigurdardottir


Vi ser nu fram emot samarbetet mellan Isländska Uppfinnareföreningen och Svenska Uppfinnareföreningen. Det kommer att bli så bra! Ett stort tack till Elinora som tog sig tid med en intervju.

Av Ann Dohse

Kontaktuppgifter: elinoras@gmail.com

Intervju med Rasmus Brems 10 år

Rasmus Brems

Föreningens yngsta medlem heter Rasmus Brems och han är 10 år gammal. Han bor med sin familj i Stenungsund och går i fjärde klass på Stenungsunds Montessoriskola. Rasmus gillar mest att bygga uppfinningar och klura på lösningar, hans dröm är att ha en egen uppfinnarverkstad där han kan utveckla sina idéer. Eftersom det känns hedrande att vi i föreningen har en så pass ung och intresserad medlem tog jag kontakt med honom för en intervju.

Rasmus berättar att han själv har en massa idéer som han klurar på och att det finns några uppfinnare i hans släkt samt vänner till hans morfar som har varit framgångsrika inom uppfinnarvärlden. Jag får även veta att Rasmus farfars far var uppfinningsrik som hittade på en massa fina lösningar samt att det även på hans mormors sida finns uppfinnare som till och med ställde ut på världsutställningen, troligtvis i Paris 1889. Jag förstår då att denna grabb har väldigt fina anor och gener i sig. Ett riktigt framtidshopp!

Hans dröm är att uppfinna en flygande bil som drivs av ett eget elsystem och att den dessutom ska ha solceller på taket ifall elen tar slut. Bilen ska kunna autolanda och känna av själv så att den når marken med säkerhet. Rasmus tänker mycket på miljön och hur vi kan förbättra den så inga djur och växter dör. Denna kille är så klok!

Han poängterar att elen är den viktigaste och den bästa uppfinning som någonsin har gjorts. – Skulle inte den finnas skulle knappt något finnas, säger Rasmus. Så sant!

Den uppfinnare han helst ville träffat är Russel Kirsch som uppfann datorpixlen och fråga hur han kom på att pixlarna skulle vara fyrkantiga och inte runda. Om de varit runda hade grafiken i en del dataspel, typ Minecraft, sett helt annorlunda ut.

Hur kommer han då på sina idéer undrar jag? Jo, svaret var enkelt för honom. När han ska sova. Först läser han Illustrerad Vetenskap, sedan funderar han lite innan han somnar. Rasmus ger ett nyttigt tips till andra barn i hans ålder, och som kanske också vill bli uppfinnare, om att läsa mycket naturvetenskap och teknik. Bra tips!

Han berättar att han även skulle vilja prata med forskaren Charles W. Hull, skaparen av 3D printern. Han har önskningar om att den ska gå ännu snabbare än vad den gör. Så den kan gå i 10 meter per timme istället som det är nu, 2 meter per timme.

Just nu har Rasmus en Prusaskrivare, men hans mål är att ha en flera meter stor 3D- skrivare, som han kan skriva ut olika modeller, figurer och prototyper med. Han planerar att starta en hemsida där man mot betalning kan få sina modeller 3D-utskrivna. Han nämnde även att han skulle vilja ha en CNC-styrd plasmaskärare. Ja, detta är verkligen en sann entreprenör!

Under intervjun blev jag ibland stum och beundrade honom över hans klokhet, han var så påläst och visste precis vad han pratade om. Rasmus Brems är ett namn som vi alla ska lägga på minnet. Jag är övertygad om att denna kille kommer att göra stordåd i framtiden och att han blir en framgångsrik uppfinnare som tänker på miljön och med hjärtat.

                                                                                            Av Ann Dohse

Mötet med författaren Michael Wiander

Dexter Olsson heter en sagofigur som författaren Michael Wiander ligger bakom. Böckerna om Dexter vänder sig till barn runt 7–15 år och handlingen i böckerna utspelar sig i olika länder och kulturer. I Michaels böcker får vi följa Dexter på hans spännande resor och möter många karaktärer med enorm uppfinningsrikedom. Ja, Dexter och hans vänner gillar verkligen att lösa problem. Böckerna har gått åt som smör i solsken och är väldigt populära bland barn. Vi på Svenska Uppfinnareföreningen ville veta mer om Michael så då tog jag kontakt med honom för en intervju.  

Michael berättar att han är född den 4 mars 1974 i Ekenäs som ligger i Finland men han bor numera i Sundbyberg. Han är gift med Natalia och de har två barn tillsammans, sonen Marcus och dottern Luba. Han har en Ekonomie Magisterexamen från Stockholms Universitet, bedriver skrivarkurser för mellanstadieklasser och är dessutom utbildad kock. Utöver sitt författarskap arbetar han som HR gällande rekrytering där han bl.a gör personalanalyser. Michael tävlar dessutom i schack och har vunnit fina priser, exempelvis SM guld som junior. Det är stort!

Lusten att skriva har han alltid haft i sig. Han berättar att det var hans mamma och morfar som pushade honom i mycket, då han var liten pojke. Det var även hon samt hans morfar som gav honom skrivarglädjen. Michael inspirerades av Ole Lund Kirkegaards böcker, bl.a ”Gummitarzan”, samt av Astrid Lindgrens berättelser om Pippi Långstrump. Men hans morfar som var sjöman älskade han allra mest att lyssna på. Michaels morfar hade besökt många länder och det fanns mycket att lyssna på gällande olika kulturer, mat och spännande äventyr.

Michael började skriva dikter redan som 9-åring och fick sin första dikt publicerad i Kamratposten när han var 10 år. Men hans dröm var egentligen att bli en uppfinnare. Det var TV-programmen Dr Snuggles och Balthazar som inspirerade honom till att vilja bli det, men han blev författare istället.

Michaels idé med Dexterböckerna berodde från början på hans dotter Luba. Hon var en riktig bokmal och läste allt hon kom över gällande barnböcker. Han bläddrade lite i dem för att kolla vad de handlade om och såg till sin fasa att det var mycket svordomar och sexism i dem. Och hon var bara barnet! Egentligen var hennes intresse att läsa om äventyr, mat, djur och fakta. Tanken slog honom då att skapa egna böcker. Vilket han har lyckats väldigt bra med!

Michaels böcker samt år då de publicerades:

2017 – Morfars hemlighet 

2018 – Flykten till vulkanön 

2019 – Fångar i Luxor 

2019 – Marias kockskola – boken fick ett pris som årets bästa barnkokbok

Han har flera böcker på gång som han kommer ge ut någon gång under hösten-vintern 2021. Morfars Nobelskola, Dexters Uppfinnarbok och fjärde delen i Dexter-serien samt en bokserie om schack och Fjantelagen är några böcker att se fram emot.

När han skrev om Dexter så vävde han in sina egna erfarenheter i böckerna. Michaels son fick vara Dexter och alla de övriga familjemedlemmarna har även de en plats i böckerna, exempelvis hans fru som heter Nikita i böckerna och är en busig cirkustjej. Handlingen i böckerna är en blandning av Pippi Långstrump, Jönssonligan och Star Wars.

.Michaels böcker genomsyras även av att inspirera och motivera så att barn ska få känslan av att de kan bli vad som helst här i livet och att det är viktigt med känslor som t.ex. att gråta. Hans framgångsrecept och råd är att inte vara rädd, att tro på sig själv, att göra det man älskar, att drömma stort och att våga ta steget. 

Michael berättar att han och hans fru Natalia har en stor vision om att starta upp en skola. En skola där barn kan få utlopp för sin kreativitet. De båda vill uppmuntra barn till att uppfinna samt stärka dem inför vuxenlivet.

I mitt samtal med Michael hör jag hur han brinner för andra människor och framför allt barn. Han är djupt engagerad i barns rätt att få vara som de är och att de ska få mycket bränsle av oss vuxna så att de får utveckla sig till det som de verkligen är intresserade av. Alltför många barn tvingas in i ramarna och mår inte så bra. Det är en sådan intensitet och en väldig värme han utstrålar under samtalet och jag är så imponerad och tacksam över att ha fått möjligheten att träffa honom. En sån glöd får aldrig slockna! Avslutningsvis frågade jag hur hans favoritcitat lyder? Hans svar blev:  ”Sikta mot stjärnorna, landa i trädtopparna”. Min slutsats är att Michael Wiander missade trädtopparna och faktiskt kom till stjärnorna. Mitt i prick!                                                                                                             

Läs mer på Michaels hemsida: www.dexterolsson.se

På denna sida kan du lyssna helt gratis på en av Michaels böcker, gäller fram till sommaren 2021: www.dexterolsson.se/digitalpedagogik

                                                                                                          Av Ann Dohse