Alla inlägg av Admin

Vad vi gör

Östergötlands Uppfinnarförening är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Vi är en av ett flertal medlemsföreningar till Svenska Uppfinnareföreningen. Verksamhetens syften är att visa på hur viktigt det är med nya idéer och att innovationer skapar både pengar och arbetstillfällen i kommuner och regionalt. Som uppfinnare står du oftast ensam och behöver då allt stöd som du kan få. Vårt syfte är även att skapa en mötesplats för dig där vi kan stötta varandra, ge varandra råd och gemenskap. Tillsammans blir vi starka!

En nyhet är att vi nu samarbetar med den sörmländska uppfinnareföreningen Oppinova. Bodil Odre som är ordförande på Oppinova är nu även ordförande för vår förening i Östergötland.

Svenska Uppfinnareföreningens historia

Det hela började med att ingenjören och ballongfararen Salomon Andrée och handelskemisten Carl Theodor Setterberg tillsammans brukade företa morgonpromenader på Djurgården i Stockholm. Vid ett tillfälle yppade Andrée att han hade funderingar på att starta upp en uppfinnareförening. Detta var något som Setterberg genast nappade på.
Även ingenjören Bernhard Otto Fahnehjelm, civilingenjören och uppfinnaren Gustaf de Laval samt ingenjören Ernst Wiman hörde talas om planerna och tyckte att det hela var en suverän idé. De fem herrarna startade då upp uppfinnareföreningen den 12 mars 1886, då de hade sitt första konstituerande möte.
Föreningen bildades som en mötesplats för uppfinnare där de kunde utbyta idéer och skapa kontakter. Som första ordförande valdes Gustaf de Laval, till vice ordförande utsågs Carl Theodor Setterberg. Denna historia berättade Carl Setterberg på sin 70-årsdag år 1923, då var han den enda som levde av grundarna.
För den som vill bekanta sig närmare med ingenjören och ballongfararen Salomon Andrée så finns idag ett museum i Gränna där de återfunna sakerna efter polarexpeditionen finns bevarade.
Det finns även ett de Laval museum på Hamra gård i Tumba. Gården köptes år 1894 av Gustaf de Laval och John Bergström där de byggde upp en mönstergård som gav dem möjligheten att testa sina mjölkmaskiner. På Hamra gård finns det numera en toppmodern mjölkgård med den allra senaste tekniken inom mjölkproduktion.
Vid en närmare titt på hur det har gått för dessa herrars ättlingar så lämnade inte Andrée några barn efter sig men däremot lever hans släkt vidare genom syskonbarn osv. Efter de övriga herrarna finns det däremot idag levande ättlingar. Av dessa finns det en hel del framgångsrika personer inom olika områden.

Av Anders Köhler, släktforskare